Zuidelijke luchtstroming voorlopig heer en meester?

De titel van het bericht geeft het verwachte weerbeeld voor de komende tijd en voor de lange termijn perfect weer. Is een zuidelijke luchtstroming in hoofdzaak bepalend voor het weer bij ons? Dat zou namelijk betekenen dat de temperatuur, die al een tijdje moeite heeft om lekker te klimmen, een behoorlijke boest geven!
Afgelopen tijd kwam de aanvoer vaak vanaf over de koude Noordzee (7 graden) en zat er ook nog eens een noord component in. Helemaal fout voor aanvoer van warme lucht in deze jaargetijde. Willen we warmte dan moet de wind een zuid component krijgen en dat is precies wat er in de verwachting staat.

hoog donderdag

Bovenstaande weerkaart laat de situatie zien voor aankomende donderdag. Op dit moment van schrijven ligt het hogedrukgebied nog meer boven de UK zodat we tot en met woensdag nog verkeren in een relatieve frisse stroming vanaf de Noordzee. Hierbij wordt nog tamelijk vochtige lucht aangevoerd zodat er naast zon ook van tijd tot tijd hardnekkige bewolking aangevoerd wordt. Toch kan het kwik plaatselijk al de 15 graden gaan halen. De zon is al erg sterk aan het worden. Het hogedrukgebied is donderdag echter zodanig opgeschoven het Europese continent op dat de wind meer en meer kan draaien (ruimen) naar een zuidelijke richting. Aangezien in Spanje warme lucht zit komt dit op transport naar de Lage Landen. De middagtemperatuur stijgt donderdag nog verder richting de 20 graden. Vooral op vrijdag kan op meerdere plaatsen de 20 graden aangetikt gaan worden en dan mogen we wel spreken van echt voorjaarsweer. Hierbij blijft het meest droog maar helemaal zonnig weer is niet te verwachten. Er zal ook wat (stapel) bewolking aanwezig zijn. Aan zee blijven de temperaturen zoals zo vaak in het vroege voorjaar nog wat achter. De natuur zal nu snel gaan uitlopen, dit maakt het lenteplaatje compleet.

vrijdag

zaterdag

De temperatuur piekt vrijdag zoals u ziet naar een mooie zomerse waarde. Zaterdag draait de wind meer naar een westelijke richting en dat betekent een daling van de temperatuur. Nog altijd is het dan met 15 graden niet koud. Op termijn zien we telkens weer hogedrukaspiraties boven de Azoren zich uitbreiden naar onze contreien. Het is nog onduidelijk of het weerbeeld dan stabiel blijft. Mogelijk wordt het wat wisselvalliger met kans op een bui. De temperatuur blijft echter voorlopig op peil omdat de stroming een voorkeur lijkt te hebben voor een zuidelijke richting. Prima lenteweer dus op komst!