Nog een volle week wachten op regen

Er is een periode aangebroken van stabiel lenteweer, stabiel in de zin van “er valt nauwelijks neerslag” Er zit wel variatie in de temperatuur. Zo hebben we op 14 april onze eerste officiele warme dag te pakken en op 15 april werd het in het zuiden ruim 25 graden. Inmiddels is door het draaien van de hoogtestroming van zuid naar een meer noordelijke richting aanmerkelijk koudere lucht gearriveerd. De zon doet echter goede zaken maar de nachten en ochtenden zijn voorlopig koud, met soms zelfs vorst aan de grond. De temperatuur gaat de komende dagen geleidelijk weer omhoog en op dinsdag wordt het plaatselijk alweer 20 graden. Wel zit de natuur te wachten op regen, voorlopig is dit nog niet aan de orde maar rond het einde van de maand wordt het waarschijnlijk wisselvalliger en valt er eindelijk regen.

Hogedrukgebieden voorlopig aan zet
hogedruk

Een hogedrukgebied boven de UK heeft haar ankers uitgegooid en blijft daar voorlopig liggen. Dat resulteert in een stabiel weertype met, afgezien van een enkele stapelwolk, vrij zonnig weer. De maxima zijn door een noordoostelijke stroming in eerste instantie stroming gematigd. Dit weekend wordt het gemiddeld 13 graden in de middag. Reken op iets meer in het zuiden en iets minder in het noorden.

Vanaf maandag gaat het hogedrukgebied iets opschuiven naar onze richting. De wind wordt een fractie oostelijker en tegelijkertijd wordt de lucht steeds droger. De zon doet de rest en de temperatuur kan hierdoor verder oplopen. Met 15 tot 19 gaden op maandag en tot 21 graden in het zuiden op dinsdag wordt het compleet voorjaarsweer. De zon schijnt nagenoeg onafgebroken. Genieten dus! Het stabiele weertype blijft tot het volgend weekeinde gehandhaafd.

Maandgemiddelde temperatuur nog onder normaal
maandgemidelde april

Ondanks het vrij warme weer ligt de temperatuur voor de maand april nog altijd onder de normale waarde. Dit komt door de koude start en de aanhoudende koude nachten. Zo start 2015 geheel normaal en dat was in 2014 wel anders.

   

4 Reacties

 1. Sjaco
  18 Apr, 2015

  Hoi, je moet wel wat vaker iets plaatsen hoor 😉

  By the way, temperatuur ligt niet onder normaal voor april, zelfs erboven, zie weerstatistieken of knmi, laaste decade flink warmer gemiddeld vandaar de 9.2c

  Noodweer is het net niet, ik hoop dat je jouw eigen site weer leven in gaat blazen

  Groet Sjaco

  • Arjan
   19 Apr, 2015

   Hoi Sjaco, op het moment van schrijven lag de temperatuur iets onder normaal, dat deze eind deze maand er iets boven komt gaat waarschijnlijk wel kloppen. Bij noodweer heb ik het prima naar mijn zin, ze doen ook veel op facebook en de website is ondersteunend en groeiende. Ik vind het een mooi geheel. Fijn weekend!

 2. Sjaco
  19 Apr, 2015

  Zat een heel verhaal te schrijven, werd eruit gegeooid.

  Facebook is voor kinderen tot 14 jaar, wie doet daar nog aan., begrijp jij, helaas.

  Gewoon normaal doen, wat jij ook doet, en niet ik ben de skileraar, schrijver, zeilleraar, deltavlieger, mediagoeroe, etc etc etc

  Groet

 3. Sjaco
  19 Apr, 2015

  Nu over het weer, voorlopig blijft de lente de regie in handen houden.

  De EQRW/ETW waardes blijven te hoog voor een omslag naar depressile-achtig weer, genieten dus.

  Groet