Ons klimaat

morgenrood avondrood strand lenteHet klimaat in Nederland
Nederland kent volgens het Köppen-systeem een gematigd zeeklimaat (type Cfb) met relatief milde winters, milde zomers en neerslag gedurende het hele jaar. Dit klimaat heeft Nederland  te danken aan de invloed van de Noordzee.
Onder veel Nederlanders heerst het idee dat Nederland een zeer nat klimaat heeft, maar dat is een misvatting die vooral gebaseerd is op het gevoel en niet op cijfers. Gemiddeld valt er gedurende 7% van de tijd in Nederland neerslag in de vorm van regen, sneeuw, ijzel of hagel en dat staat gelijk aan ongeveer één uur en veertig minuten aan neerslag per dag.
In totaal valt er op jaarbasis gemiddeld zo’n 700 tot 800 millimeter aan neerslag. Gedurende extreem droge jaren kan de teller lokaal onder de vijfhonderd millimeter blijven steken, in zeer natte jaren kan de neerslagsom oplopen tot maar liefst zo’n duizend millimeter.
 

Onvoorspelbaar
buienlucht met regenboog herfstHet gevoel dat we in een nat land leven wordt vooral gevoed door de onvoorspelbaarheid van het Nederlandse klimaat. We kennen geen uitgesproken natte of droge periodes en de kans op neerslag is op een zeer groot aantal dagen aanwezig. Het aantal dagen dat onze weermannen vrijwel kunnen garanderen dat het droog blijft lijkt wel op één hand te tellen. Deze onvoorspelbaarheid zorgt ervoor dat Nederlanders het gevoel hebben dat het in Nederland veel meer regent dan elders.
Voor het feit dat het weer in Nederland alle kanten op lijkt te kunnen gaan zijn meerdere oorzaken aan te wijzen. De belangrijkste oorzaken zijn de ligging aan de zee, het ontbreken van bergen en het feit dat we vaak op een scheidslijn van warm en kouder weer liggen. De hoger gelegen straalstroom heeft vrijwel onbeperkt kans om depressies uit westelijke richting over zee aan te voeren. De ligging van deze straalstroom heeft veel invloed op het uiteindelijke weer wat we hebben en kan ervoor zorgen dat we wekenlang geteisterd worden door de aanvoer van depressies.
 

middelbare bewolking lenteTemperatuur
Het klimaat wordt beïnvloed door de Noordzee die het gehele jaar de temperatuur matigt, waarbij zowel de dagelijkse als jaarlijkse temperatuurschommelingen toenemen richting het oosten. In het noorden is de temperatuur gemiddeld over het gehele jaar iets lager dan in het zuiden. De kustprovincies in het zuidwesten, westen en noorden hebben in de herfst- en wintermaanden doorgaans zachter weer dan het oosten en noordoosten. In de zomer zijn het oosten van Brabant en uiterste noorden van Limburg de gemiddeld warmste plekken. De gemiddeld koudste maand is in de meeste plaatsen januari, de warmste maand juli. De gemiddelde duur van het groeiseizoen in De Bilt bedraagt 270 dagen. Hoewel er de laatste jaren een stijging van de gemiddelde temperatuur is waar te nemen, is door de grote natuurlijke temperatuursfluctaties nog niet met zekerheid te zeggen of dit het gevolg is van een versterkt broeikaseffect.
 

Weer
2Het weer is sterk afhankelijk van de luchtsoort en de fronten die de verschillende luchtsoorten scheiden. Het meest voorkomend in Nederland is van de Atlantische Oceaan afkomstige maritiem polaire lucht die in de zomer vochtig en koud is en vochtig en gematigd warm in de winter. Bij een stormachtige noordwestenwind zorgt de maritieme arctische lucht voor buiig, guur weer. Uit Rusland en Siberië wordt zomers warm en droge continentale polaire lucht aangevoerd. In de winter is deze koud en droog. Warme maritiem tropische lucht zorgt in de winter veel voor mist en in de zomer voor onweer. Continentaal tropische lucht is warm en droog.

 

 

Klimaattabel Nederland

j

f

m

a

m

j

j

a

s

o

n

d

Gemiddelde temperatuur

5

6

9

13

17

20

22

22

19

15

9

6

Gemiddeld aantal uren zon per dag

1

3

4

5

6

6

6

6

4

3

2

1

Gemiddeld aantal dagen neerslag

19

14

18

15

15

14

15

15

16

17

20

20

Gemiddelde temperatuur zeewater

6

5

6

7

10

13

16

17

16

17

10

8